Voltál már olyan helyzetben, hogy nem értetted miért született ilyen ésszerűtlen döntés? Pedig racionálisan másfelé kellett volna billennie a mérleg nyelvének... Dan Ariely felismerései ezen a téren zseniálisak, néha talán megdöbbentőek. Szerinte ugyanis az emberek kiszámíthatóan irracionálisak.

Amikor döntéseket hozunk az életünkben, azt hisszük, hogy képben vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy ésszel, racionálisan választunk. Igaz ez? Egyre világosabb, hogy az üzleti szituációkban meghozott döntéseink egyáltalán nem annyira racionálisak, mint azt hinni szeretnénk. Sok vezető elmondja, hogy a józan paraszti ész miatt tart ott, ahol vagy, hogy a racionális döntéseinek tulajdonítja a karrierjét.
 

Logikusnak hangzik... De vajon tényleg ennyire egyértelmű a helyzet?

Dan Ariely, közgazdász, az MIT viselkedésgazdaságtan-kutatója, a Predictably Irrational c. könyvében meglepő kísérletek sorozatával cáfolja azt a közkeletű vélekedést, hogy alapvetően racionálisan viselkedünk. Hétköznapi tapasztalatokat ötvözve merész, új elméletekkel feltárja, hogyan írják felül az előzetes várakozások, az érzések, a társadalmi normák és egyéb rejtett, látszólag illogikus erők az ítélőképességünket. Nem elég, hogy mindennap hibázunk, de újra meg újra ugyanazokat a hibákat követjük el. Mindig mindent túlfizetünk, alábecsülünk és halogatunk. Nem ismerjük fel, milyen erős hatással vannak az érzelmeink arra, hogy mit akarunk, és hajlamosak vagyunk túlértékelni azt, amink van. Ám ezek a hibás viselkedésminták nem véletlenszerűek és nem is értelmetlenek, hanem szisztematikusak és előre láthatóak - ez tesz minket kiszámíthatóan irracionálissá.

Nézd meg az egyik legzseniálsabb előadását. Jó szórakozást hozzá! 

Racionálisan döntünk?

 

2011-07-27