A munkáim során előfordul, hogy HR vezetőkkel vagy igazgatókkal néha európai HR igazgatókkal beszélgetek arról, hogy miért is lennék jó megoldás az ő problémájukra. Nemrég volt ilyen élményem. A beszélgetés vége felé jöttek a trükkös kérdések... Néha nem tudom eldönteni, hogy trükkösek-e vagy egyszerűen csak ostobák.

Biztosan voltál már olyan állásinterjún, ahol egy bizonyos ponton valami értelmetlent kérdeztek tőled. Onnan tudod, hogy értelmetlen a kérdés, hogy nem az őszinte válasz az első, ami eszedbe jut, hanem azt keresed, hogy valyon miért kérdezik ezt tőled, mi lehet a helyes válasz.
 

Összeszedtem a kedvenceim közül a top 3-at:

1. Tfh, épp az ecsetelgeted, hogy szereted a komplex kihívásokat, a kreatív gondolkodást kívánó feladatokat, amolyan mozgékony arcnak tartod magad. Erre a HR-es felteszi azt a kérdést, hogy oké, hogy ilyen mozgékony vagy, de mihez kezdesz akkor, ha már minden beállt és jól működik?
Szerintem ez egy teoretikusan buta kérdés. Én ezt válszolom erre: Tudna-e segíteni azzal, hogy elmesél egy szituációt, amikor minden kiválóan működött, nem volt tennivaló, nem kellett semmilyen kihívással szembenézni? Van ilyen egyáltalán? Van ugye gazdasági válság, meg törvényi változás és új versenytársak, a piac is folyamatosan változik. Szerintem nincs ilyen nyugis szitu!!! Ez egyszerűen fikció, úgyhogy a kérdés telesen értelmetlen.

 
2. A toplistán a második: "Hogyan képzeled el magad 5 év múlva?"
Erre egyszerű a válaszom: Honnan tudnám? Nem azt mondom, hogy az jó, ha nincsenek hosszú távú célok. De ki tud 5 évre előre tervezni? A szocializmusben se sikerült. Szerintem az működik jól, ha van egy nagy szőrös elképzelésd és azt max 12 hónapos távlatra lebontod. Az sokkal közelebb van, sokkal kézzelfoghatóbb.
A "most furfang" :) HR-es erre hozzáteszi, hogy csak azért kérdezi, hogy "mi fog itt tartani a cégnél?" Erre azt válaszoltam, hogy "tegyük fel, hogy nem én, hanem az ideális jelölt ül itt önnel szemben. Mi garantálja, hogy 2 év múlva még itt dolgozik?" Semmi, igaz?

3. Lehet, hogy így még nem gondoltad végig, de az is trükkös kérdés, hogy "milyen fizetési igényed van?"
Én úgy gondolom, hogy nincs fizetési igényem, mert nem a pénzért csinálom a dolgom. Tudom, hogy milyen helyzetekben teljesítek jól, büszke vagyok a munkám minőségére és látom, hogy mások is jónak találják azt. Lehet, hogy a "fizess annyit, amennyit gondolsz" dolog elsőre hülyeségnek hangzik, de eddig még mindig úgy volt, hogy az ügyfeleim a jó minőséget értékelték és fair, versenyképes pénzt adtak cserébe.

Értelmetlen kérdések állásinterjún

 

2011-08-22