1. Okosabb vagyok az átlagnál.

Sokan úgy gondolják, hogy pusztán amiatt, hogy nehéz bejutni egy MBA iskolába, már okosabbak is lettek másoknál. Ha ez így lenne, akkor már minden cégnél MBA-s lenne az első számú vezető. Az üzleti világban sok okos vezető van (vagy sokan elég jól játsszák a céges politikát). Ha folyton te vagy az, aki jobban tudja, hogy másoknak hogyan kellene végezniük a munkájukat, hamar szerzel pár ellenséget a legádázabb, több éve lojális fajtából. Az első hónapokban inkább csendben figyelj és lehetőleg ne "javíts meg" semmit. ;)
 

2. Mindig van helyes válasz.

Az MBA-t végzett vezetők nagyon céltudatos, kiváló elemzők, szeretik azt hinni, hogy mindig van legjobb megoldás. De nincs. A tökéletes válasz a legnagyobb ellensége az elég jó válasznak. Az üzleti világban általában egy adott pillanatban rendelkezésre álló információ-mennyiség alapján hoznak döntéseket, nincs idő arra, hogy egyenként megszámold, hány befüvezett teve-hajcsár fér egy gombostű hegyére.
 

3. Jó befektetést csináltam.

Több MBA-s vezető akarta elhitetni velem és saját magával, hogy az MBA képzés ára milyen gyorsan megtérül a számára. Mint egy befektetés. De mibe is? Ha tanulni akarsz, sokat tanulhatsz a két év alatt, de sok vezető az MBA után is csak keresgéli önmagát. Ne értsd félre, nincs ezzel semmi gond, csak ne csapd be magad azzal, hogy az MBA jó befektetés akkor, amikor fogalmad sincs, hogy mihez kezdj az életed hátralevő részével.
 

4. Saját vállalkozást kell indítanom.

Segítek! Egy Master of Business Administration papírt kaptál. Ez csak annyit jelent, hogy képes vagy bárki másnál jobban összeszervezni a céges foci csapatot. Ettől még nem tudsz ösztönszerűen jó döntéseket hozni. Ha saját üzletet akarsz indítani, akkor kezdd el most, nincs mire várnod. Ha nálad okosabb emberekkel veszed körbe magad, ők majd segítenek sikeres vállalkozást építeni.

5. Tuti eszközeim vannak az üzlet menedzseléséhez.
Az MBA-sek szeretik az eszközöket, különösen a stratégia-megfejtőseket. Mindegyik zsebükben van pár (SWOT, Öt erő, BSC, stb.), amivel halálra elemezhetnek valamit. Jó dolgok ezek, csak nem mindenre, és egyik se tudja helyettesíteni a józan észt.

6. Muszáj ráírnom a névjegykártyámra a nevem után, hogy MBA.
Nem.

7. Ha elvégeztem, sikeres vezető leszek.

Az MBA iskolákba meghívnak sikeres üzletembereket, hogy meséljenek saját karrierjükről, életükről; akik aztán rendszerint megnyugtatják a hallgatókat, hogy kiváló helyen vannak. A hallgatók pedig elhiszik, hogy legyőzhetetlenek, ellenállhatatlanok, sikerre születtek. Sajnos ez nem így működik. Láttam több MBA-st elbukni, rosszul teljesíteni, elválni, depresszióba esni... Az MBA tényleg nagyszerű tanulási lehetőség, de nem előjog! Neked kell kilépned az iskola kapun és sikerre vinni saját magad.

8. Megtanultam kommunikálni.
Az MBA alatt sok előadást tarthatsz, megtanulhatsz prezentálni, de ha voltál már valaha üzleti témájú konferencián, pontosan tudod, hogy a diploma ellenére is simán lehetsz annyira unalmas, mint egy mosogatógép. Sok időt és energiát kell rászánnod, hogy jól tudj kommunikálni; sokat kell gyakorolni.

9. Jó csapat-játékos lettem.
Sok MBA iskolában hiszik azt, hogy az "action learning" vagy valami más csoda-terminológia megtanítja a hallgatókat csapatban dolgozni. Ha ez így van, akkor két év után az MBA-seknek kiváló csapat-játékosoknak kellene lenniük, igaz? Nem! Sokkal inkább arra tanítanak, hogy hogyan játszd a vállalati politikát, hogyan kerekedj a többi csapat tag fölé vagy hogyan alázz meg valakit mások előtt. Attól, hogy dolgozol egy csapaton még nem leszel jó csapat-játékos; a két dolog nem ugyanaz.

10. A “soft” dolgok kevésbé fontosak.
Tapasztalatom szerint, egy MBA-t végzett vezetővel sokkal nehezebb ún. soft-os témákról beszélni. Túl racionálisak ezekhez. Sok időnek kell eltelnie ahhoz (kb. 40-50 éves korukra), hogy megértsék, a tökéletes terv semmit sem ér, ha nem tudják megnyerni maguknak hozzá az embereket. Motiválni kell őket, meg kell hallgatni őket, kapcsolatokat kell építeni hozzájuk és támogatni kell, ha arra van szükségük.

Félreértés ne essék, nem lehúzni akarom az MBA képzést, hanem figyelmeztetni szeretnélek néhány olyan dologra, amit nem feltétlenül a tudnak megtanítani a szemeszterek alatt. Ha úgy kezeled az üzleti iskolát, mint kiváló tanulási lehetőséget, jó esélyed van arra, hogy hosszú távon profitálj belőle. Élvezd, csak tartsd szem előtt a  hogy mire jogosít fel, ugyanis az MBA nem a karriered kezdete és nem is az életed értelme.

Tíz veszélyes dolog, amit az MBA-n tanulhatsz

 

2012-09-03

Sokféle iskolában tanulhatsz, sokan mégis azt javasolják, hogy végezz el egy MBA-t (Master of Business Administration), ha felsővezető akarsz lenni. Hasznosnak tartom az MBA-t, de sajnos sok veszélyes marhaságot fel lehet szedni a kurzusokon.
Íme a 10 legveszélyesebb dolog, amit MBA iskolát végzett vezetőknél tapasztaltam: