Vezetőként biztos Te is szeretnéd, ha még szorosabb lenne az együttműködés a beosztottaid között. Fogadni mernék, hogy örömmel javítanád a csapatodon belüli kommunikációt és szívesen javítanád a teljesítményt is. Csak hát a jelenlegi gazdasági körülmények között egy bonyolult és költséges módszer nem reál opció. :) Mutatok egy nagyon egyszerűt, ami rádasául ingyen van.

Ne aggódj, nincs szükség semmiféle agyturkálásra. A Te feladatod mindössze csak annyiból áll, hogy meg kell kérdezned kb. 10-15 ismerősödet (családtag, barát, kolléga stb.), hogy mikor látott Téged egy adott helyzetben valami kiemelkedő dolgot csinálni, amivel nagyon elégedett volt és tükrözte a jellegzetes erősségeidet. Kérd meg őket, hogy írjanak le 3 ilyen esetet. A kb. 40 sztoriból a végén könnyen beazonosíthatod a kulcsfontosságú erősségeidet és a meghatározó adottságaidat. Utána már csak annyi a feladat, hogy mondd el a kollégáidnak, a csapattagoknak, hogy miben számíthatnak rád a leginkább.
A módszer nem számokkal vagy trendgörbék segítségével ad valamiféle eredményt, hanem mások rólad szóló visszajelzései segítségével. Ma már egyre többen látják be, hogy nem tudunk objektív képet alkotni magunkról, hiszen az erősségeink számunkra annyira magától értetődőek, hogy visszacsatolások nélkül nem is vesszük észre. Épp emiatt, hat pozitívan ez a módszer a magatartásra, hiszen a történetek nem csak érzelmeket és érzéseket, hanem pontosan körülhatárolt cselekedetek is tartalmaznak.
Mindemellett ez a technika erősíti a kapcsolatot a történet két szereplője között, a pozitív magatartás megismétlésére is sarkall és segít pozitívan kommunikálni saját magadról. Ráadásul hosszú távú hozadéka is van, mivel a tapasztalatom szerint, a módszer használói sokkal több erőfeszítést hajlandóak fektetni személyes javulásukba, mert javul az énképük és meg akarnak felelni az elvárásoknak.
Ha hatékonyabb, jobb teljesítményt nyújtó, együttműködő és összetartó beosztottakat szeretnél, ráadásul pofon egyszerűen kivitelezhető módon, akkor kezdődhet a sztorizgatás!

Pozitív visszacsatolás

 

2011-09-14

Az emberek többsége "úgy van programozva", hogy a gyengeségeire koncentrál, azokat próbálja kijavítani. Ezt tapasztaljuk az iskolában, és erre kondícionál minket a legtöbb munkahely is, így sajnos nem meglepő, hogy ha néha mondanak nekünk valami pozitívat, akkor azt sietve félredobjuk azzal, hogy "á, semmi az egész". Nem az a baj, hogy így finoman visszautasítjuk a dícséretet, hanem az, hogy ezzel az erősségeiket tükröző pozitív visszacsatolást figyelmen kívül hagyjuk! Gyorsan továbblépünk a dolgon. Mondhatnám úgy is, hogy elszalasztunk egy lehetőséget, amikor megismerhetnénk a saját erősségünket.
Ezért aztán emberek többsége csak kínlódik a mókuskerékben, amit munkának hívnak olykor. Legjobb esetben eljönnek hozzánk, és fizetnek azért, hogy segítsünk abban, hogy jó munkájuk legyen, ahol minden nap használhatják az erősségeiket. Őszintén szólva ez jó nekünk, mert már több, mint 500 elégedett ember vett részt a workshopjainkon. Ugyanakkor létezik olyan módszer, aminek segítségével tudatosabb lehetsz az erősségeddel kapcsolatban és nem kell érte fizetned.
Ez a technika azon az elgondoláson alapszik, hogy az egyénre és a teljesítmény javulására kifejezetten jótékony hatással bírnak az őket körülvevő emberek által adott pozitív visszacsatolások.
Egyszerűen csak össze kell gyűjtened a mások által észlelt pozitív, az erősségeidre utaló információkat, melyekből meg tudod fogalmazni, hogy miben vagy tehetséges és milyen területen nyújtasz kimagasló teljesítményt.