Mindannyiunk számára akadnak pocsék munkák, amiket egyszerűen csak le kell tudni és kész. Semmi kétség, hogy egy csapatban lesz olyan feladat, amit senki nem akar majd elvégezni. Ezzel kapcsolatban két dolgot kell észben tartani:
 

  • Nem mindenki látja úgy a világot, ahogyan Te. Nem mindenki gondolja azt egy pocsék munkáról, hogy az. Néhányan imádnak előadni, mások imádnak felhívni embereket, hogy megpróbáljanak valamit eladni nekik. És az is rendben van számukra, ha elutasítják őket. Megint mások imádnak iktatni. Vannak, akik imádnak könyvelni vagy szobákat takarítani. A végtelenségig sorolhatnánk a pocséknak vagy nehéznek titulált munkákat, amiket van, aki imád csinálni. Nem csak elviselik, hanem imádják őket. Vannak emberek, akik imádják ezeket és a Te munkádat utálnák tiszta szívükből. Tehát amikor azon gondolkozol, hogy hogyan állíts össze a csapatodat, akkor gondolj arra, hogy nem mindenki ugyanazt a munkát tartja pocséknak.
Biztos hallottad már azt az aranyszabályt, hogy: „Úgy bánj az emberekkel, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak!” Felejtsd el ezt a szabályt! Ez egy önző bullshit! Én inkább így használnám:
 

„Úgy bánj az emberekkel, ahogyan ők szeretnék, hogy bánjanak velük!”

  • Meglehetősen önző dolog azt mondani egy csapatban, hogy szép vagyok, okos vagyok és ennek a csapatnak az a dolga, hogy hagyja, hogy kiaknázzam az erősségeimet. Ez így nem fog működni! Az emberek elutasítják az énközpontú egoistákat. A másik szerencsétlen véglet, amikor azt mondod: „Itt vagyok, és bármit megcsinálok!” Szerintem a legfőbb kötelességed az, hogy megoszd a csapat tagjaival, hogy miben számíthatnak rád leginkább, miből bírsz sokat, miben tudod a legtöbbet kihozni magadból. Ezeket tőled kell megtudniuk, mert pusztán abból, hogy rád néznek, ez nem derül ki számukra. Nem derül ki önéletrajzodból, a nemedből, a korodból és a nemzetiségedből sem. Ezek közül semmi, még csak utalást sem tesz arra, hogy egyszerre sok kis feladattal tudsz vajon megbirkózni vagy inkább nagyokkal külön-külön. Azt sem fogják tudni, hogy szeretsz-e összefogni dolgokat, hogy ne essen szét a feladat vagy inkább káoszban szeretsz tevékenykedni. Ezek közül semmit nem tudnak rólad. Ezeket csak Te tudhatod. Csapattagként a legfőbb kötelességed az, hogy segítsd a többieket abban, hogy ezekre rájöjjenek.

Mi legyen a pocsék munkával?

 

2011-02-07

Mi van akkor, ha a csapatban olyasmivel kell foglalkoznod, ami nem erősséged? Sőt, valójában senki nincs a csoportban, akinek erőssége lenne. Ha olyan csapatokat szeretnénk felépíteni, amiben minden feladatra van erősség, az megsokszorozná a költségvetést. Vajon ésszerű célkitűzés, hogy az időnk több mint 60%-át az erősségeinkre fordítsuk?

Szóval igen, lesz olyan, amikor el kell majd hagynod az erősségeid területét és másféle dolgokat kell csinálnod. Ha nincs más lehetőséged, fogj neki és csináld! De mindig tartsd szem előtt, hogy nem ez a legfőbb kötelességed! A legfőbb kötelességed az, hogy a teljesítményed mindig a csúcson próbáld tartani. Ezt pedig úgy tudod megtenni, hogy megmutatod munkatársaidnak, hogy miben számíthatnak rád a leginkább.