Mi az öt tanács, amit szerettem volna kapni?
 

1. A munka mindig a teljesítményről szól.
A cégek sok dolgot ígérnek a munkvállalóknak (jó fizu, előléptetés, fejlődés, karrier, stb.) Úgy hangzik, mintha számítanál, valójában azonban nem te érdekled őket, hanem a teljesítményed (ügyfélelégedettség, profit, meg ilyesmik). És ez rendjén van így. Fontos látni, hogy a cégeket nem azért hozzák létre, hogy segítsenek megtalálni az erősségeidet, hogy megmutathasd magad a világnak. A te felelősséged, hogy minél jobban kihasználd az erősségeidet a munkában, neked kell megfogalmaznod őket!


2. Az erősséged nem az, amiben jó vagy és a gyengeséged nem az, amiben rossz vagy.
Gondold végig, nincs olyan dolog az életedben, amit jól csinálsz, de igazából untat, leszívja az energiádat vagy épp frusztrál? (pl. jó meetingeket szervezel, jól interjúztatsz, jól kimutatásokat készítesz, stb.) Mivel jól tudod csinálni így természetes, hogy egyre többet kérik tőled. Csakhogy ez nem erősség! Az ilyen tevékenységeket hívd egyszerűen gyengeségnek. A gyengeség olyan tevékenység, ami után gyengébbnek érzed magad, mint előtte. Mindegy milyen jól csinálod vagy mennyit keresel vele, ha kimerít, bolond lennél rá építeni a karriered!
 

3. Ha munkáról van szó a "Mit" sokkal fontosabb, mint a "Miért" és a "Ki".
Sokaktól hallom, hogy azért vállalanak el egy munkát, mert pl. szeretnek segíteni a rászorlutakon, jó a cég hírneve vagy változtatni szeretnének valamin, ami fontos számukra. Mások azért maradnak egy munkahelyen, mert jó a csapat, jó fej a főnök vagy nem akarják cserben hagyni a társakat. Az emberek a "Miért" miatt mennek egy munkahelyre, a "Ki" miatt maradnak ott és végül a "Mit" miatt állnak tovább. :) Éppen ezért a legfontosabb kérdés számodra az, hogy "Mit kell tenned a fizetésedért?"
 

4. Soha nem találod meg a tökéletes munkát.
Gondolj a legsikeresebb emberre a környezetben. Olyanra, aki nem egyszerűen jól végzi a dolgát, hanem élvezi is, amit csinál. Elfoglalt, keményen dolgozik, belefedkezik a munkába. Sokan szeretnének vele dolgozni, mindig a legjobb megbízásokat kapja. Azt gondolhatod, hogy milyen szerencsés, hogy ilyen munkája van. Hogy talált olyan munkakört, ami ennyire jól illik hozzá? A kérdés nagyon trükkös, ugyanis, ha közelebbről megnézed azt fogod látni, hogy a munkakört nem találta, hanem magának építette. Ugyanolyan béna álláshirdetésre jelentkezett, mint te, csak hétről hétre úgy osztotta be az idejét, hogy minél többet töltsön olyan tevékenységekkel, amikben erős és minél kevesebbet olyanokkal, amik gyengítik. Ennyi hát a csodarecept. :)
 

5. A gyengeségeidből soha nem lesz erősség.
De mi van a többi feladattal? Azokkal, amikért állandó letolásokat kapsz, amik kimerítenek, frusztrálnak? Nem hagyhatod figyelmen kívül őket, nem várhaszt arra, hogy majdcsak egyszer már nem lesznek. :) A munkatársaid nem igazán értik, hogy miért gyengeséged pl. a prezentációk tartása. Persze, hogy nem értik, hiszen nekik könnyen megy. Nem értik, hogy mi olyan nehéz benne, így aztán azt tanácsolják, hogy tanulj sokat, gyakorolj sokat és úgy fog menni, mint a karikacsapás. Sajnos tévednek. Mivel a személyiséged nem változik jelentősen az idő folyamán, így azok a tevékenységek, amik már az iskolában is a gyengeségeid voltak, nagy valószínűséggel 20 év múlva is a gyengeségeid lesznek, így a legtöbb, amit tehetsz, hogy elfogadod őket és megtanulod a semlegesítésüket.

Öt tanács a sikeres karrierhez

 

2013-03-18

A szüleid, a tanáraid érdeklődve figyelték, hogy miben nyújtasz jó teljesítményt, és tanácsot adtak, hogy mihez kezdj az életeddel. Mivel nem volt jobb ötleted, úgy gondoltad, hogy meg kell fogadnod. A főnököd azt látja, hogy jól teljesítesz bizonyos feladatokban, ezért azt kéri, hogy csináld még többet. Egyre jobban bízik benned emiatt, és mivel te racionális ember vagy úgy érzed, hogy csinálnod kell. Aztán eléd tolja az előléptetésről szóló papírt és úgy érzed, el kell fogadnod, mert végig támogatott. És persze több pénz, jobb pozíció, persze, hogy el kell fogadnod. El kell fogadnod?
Ha nem voltál még ilyen helyzetben, előbb-utóbb biztosan leszel. A világ tele van "kell"-el. Ezek közül néhányat érdemes megfogadnod. De mi van akkor, ha a "kell"-nek ellent mond egy belső hang, ami más irányba terelne.

Mi van akkor, ha világ
(bármilyen jó szándékkal is), de
téved veled kapcsolatban?


Mit kell tenned ilyenkor?

Sikeres felsővezető voltam ugyan, de visszanézve nagyon sok hibát követtem el; pl. amikor nem igazán találtam az utat, hallgattam a "kell"-re. A karrierem egyik csúcspontján aztán azon kaptam magam, hogy messze nem azt csinálom, amihez a legjobban értek, olyan feladataim voltak, amiket kiválóan el tudtam végezni, de leszívták az energiámat és cső egyszerűséggel kiégtem.
Bárcsak valaki jó karriertanácsot adott volna az újrakezdéshez. Nem az volt a gond, hogy nem voltak karriertanácsadók, hanem a legtöbbjük többnyire CV átírásról, vágyott pozícióról, vagy épp mit tanuljak még típusú dolgokról beszélt ahelyett, hogy abban segítettek volna, hogy hogyan tudom folyamatosan az erősségeimet használni...