Amikor új vagy egy egy munkakörben, minden nagyon klasszul indul. Aztán pár hónap múlva azt tapasztalod, mégsincs kolbászból a kerítés. Pár év múlva már a szomszéd füvét nézed, mert azt zöldebbnek látod. Úgy érzed megrekedtél. Vajon miért ragadnak be emberek a pozíciójukba?

Fejlődés megrekedIgazából ez természetes folyamat, egyszerű a magyarázata: akkor történik ilyen, amikor már nem fejlődsz tovább a munkádban. A kezed és az agyad ráállt a rutinfeladatokra, amik csőunalmassá teszik a munkádat. Egyre kevesebbet és kevesebbet érsz el, és a kevés is egyre több és több energiát követel tőled.

Ez a 6 dolog az, ami miatt a világ tele van egyszeri csodákkal, ezért ér véget minden jó dolog, ezért reked meg a legtöbb trend, ezért lesz a legtöbb ember középszerű. Minél jobban figyelsz rájuk, annál ügyesebben tudod újra és újra áttörni az akadályokat.

Mit csinálj, ha több munkával nem érsz el többet?

 

2013-06-06

Tapasztalatom szerint 6 dolog akaszt meg a fejlődésben:

1. Immunitás: Emberek, kapcsolatok, közösségek egy idő után immunissá válnak ugyanarra a technikára, megközelítésre vagy megoldásra. Nagyon frusztráló dolog ez, mert ami korábban működött, egyszercsak elkezd nem működni.
Javaslat: Rázd fel a dolgaidat, ne ijedj meg, ha radikális változtatásokra van szükség. Ne még jobban próbáld, hanem másképp, más módszereket, más megoldásokat válassz.

2. Mohó algoritmus: Akárcsak a matematikában, az életben is igaz, hogy hajlamosak vagyunk a legkézenfekvőbb rövid-távú megoldást választani annak ellenére, hogy ez a legritkább esetben vezet a legjobb hosszú-távú megoldáshoz.
Javaslat: Nézz egy kicsit távolabb a jövőbe, elég néhány évet (nem kell megfejtened az életed világegyenletét), és olyan megoldásokat preferálj, melyek hosszabb idősíkon is működőképesnek látszanak (pl. mielőtt elvállalsz egy új állást).

3. Kvantumugrás: Néha csak egy picit szeretnénk hozzátenni a munkához, egy picit szeretnénk többet, de ez a pici csak csomagban elérhető. Nem tudunk egy lépcsőfokot előrelépni, hanem ugrani kell (felelősségben, ráfordításban és persze megtérülésben is).
Javaslat: Nem javaslom az ugrást, ritkán jön be. Próbálj olyan társat (pl. kollégát, tanácsadót, coach-ot) keresni, aki ki tud egészíteni abban, ami hiányzik. Ha összeteszitek a tudásotokat, akkor nem egyedül kell kiszenvedned a megoldást, így a fejlődés sokkal komfortosabb lesz.

4. Rossz adatok: Sokszor rossz információk alapján döntünk. Rossz dolgokat mérünk vagy rosszul mérjük fel a kockázatokat.
Javaslat: Koncentrálj a tényekre, hogy a megtévesztő információkat ki tudd szűrni. (Ez annyira gyakori hiba, hogy a következő postomban erről fogok írni.)

5. Tökéletesség: A legjobb a jó legnagyobb ellensége. Sosem jön el a legjobb pillanat vagy ha mégis, akkor se leszünk kész a munkával, mert a lécet mindig lehet magasabbra tenni.
Javaslat: Fogadd el, hogy a tökéletes nem létezik. Fókuszálj a következő lépésre, aztán megint a következőre. Segíthet az is, ha határidőket szabsz és nem engeded csordogálni a dologkat az éterben.

6. Lassú halál: Sokszor nem is vesszük észre, hogy a dolgok rosszabbra fordulnak. A helyzet ugyanis csak egy picivel rosszabb, mint az előző hónapban. Amikor elkezdtünk dolgozni, azt csináltuk, amihez a legjobban értettünk. Mivel havonta mindössze 1 olyan feladatot kapunk, ami leszívja az energiánkat, nem tulajdonítunk nagy jelentőséget neki. - Ezt is meg kell csinálnia valakinek. - gondoljuk.
Javaslat: Pontosan fogalmazd meg az erősségeidet, figyelj oda minden héten, hogy az időd jelentős részében azt csináld, amiben sikeres vagy és örömmel is tölt el. Határozz meg egyértelmű jeleket, amik mutatják neked, hogy még mindig az erősségeid ösvényén haladsz.