Alapvetően három típusú viselkedésbeli korláttal találkoztam eddig:
 

  • Apróbb akadályok. Ezeknek nincs különösebb jelentősége a mindennapjaid során, kivéve, ha olyan a munkád, ahol ezek elengedhetetlenek. Pl. nincs divatérzéked, alacsony növésű vagy, balkezes vagy. Általában ezek minimális hatással vannak a sikerre.
  • Áthidalható akadályok. Ezek lehetnek kritikusak, de könnyen találhatsz megoldást rájuk, pl. csinálhatja valaki más helyetted. Ha rendetlen vagy, keress egy takarítónőt, ha szervezetlen vagy, keress egy titkárnőt vagy használj PDA-t, ha rossz a nyelvtanod, használj helyesírás-ellenőrzőt.
  • Saját viselkedésed korlátai. Ezek gyakorolják a legnagyobb hatást a szakmai- és a magánéletedre. Olyan viselkedésre gondolok itt, mint pl. az önbizalom hiánya, a megbízhatatlanság, az önuralom hiánya. Igazából van egy dolog, amit már rég óta szeretnék outsource-olni: jó lenne, ha valaki eljárna az edzőterembe helyettem, és felszedne rám pár kiló izmot. Sajna nem működik, nekem kell csinálnom! Ezeket a korlátokat csak TE tudod lebontani.

Gondolom nem okozok meglepetést azzal, ha azt mondom, hogy az első kettőre nem érdemes túl sok időt és energiát fordítani. Teljesen felesleges a kényelmetlen szék miatt aggódnod, amikor a vonat egyenesen a szakadék felé rohan. :)
Biztosan hallottad, hogy hogy fognak majmot a vadászok Afrikában... Egy kókuszdióba pont akkora lyukat vájnak, hogy a majom keze épp beférjen, majd a kókuszdiót egy fához kötözik. A lyukon betesznek egy banánt vagy narancsot. A majom bedugja a kezét és megfogja a gyümölcsöt, de a lyuk nem elég nagy ahhoz, hogy ki is húzza. Ahhoz, hogy ki tudja venni a kezét el kellene engednie a gyümölcsöt. De nem teszi. Annyira ragaszkodik a szerzeményhez, hogy akkor se engedi el, amikor a vadász elkapja.
Látod a képet?
A harmadik csoport éppen ezért a legveszélyesebb. Ezeket a viselkedéseket el kell takarítanod az erősségeid útjából, különben örökre be nem váltott tehetség maradsz. A jó hír az, hogy ezek a szokások a személyiségednek azon részei, amiken tudsz változtatni. Nincs esélyed, hogy mindegyik csoporton változtass, inkább arra biztatlak, hogy a harmadikra helyezd a fókuszt, azzal nyered a legtöbbet. A másik kettő kevésbé kritikus és van rá megoldás. Úgyhogy hajrá!

Mi a legnagyobb akadály az erősségeid útjában? Mi az, ami a leginkább visszafog abban, hogy kiváló teljesítményt nyújts? Mindannyiunknak vannak korlátai, de nem mindegyik egyformán veszélyes.

Biztosan emlékszel olyan emberekre filmekből vagy akár újságok hasábjairól, akik kapzsik, rasszisták, alattomosak vagy más morális problémával küzdenek. Vannak azonban olyan viselkedésbeli korlátok is, melyek nem ennyire látványosak, pl. a túl kritikus szülő vagy a védekező vezető, aki nem akarja meghallani a visszajelzést. A korlátok az emberi természet részei, mindenkinek vannak.

Egyes korlátok azonban veszélyesebbek, mint mások. Vannak olyanok, melyek miatt kevésbé érdemes aggódni, vannak viszont olyanok, amik megálljt parancsolnak az utadon. Az a legnehezebb az egészben, hogy észre sem veszed őket.

Mihez kezdj az akadályokkal?

 

2011-03-28