Sokszor kérdezik tőlem HR-esek, hogy ha vannak bedrótozott tulajdonságaink, akkor mi az, amit meg tudunk változtatni valakiben? Mit lehet megváltoztatni valakin azután, hogy már felvettük őt?

Sokan gondolják azt, hogy az értékesítési készség betanítható a felvétel után vagy, hogy embereket megtaníthatunk, hogyan váljanak jó menedzserré. Sokan hiszik azt, hogy embereket egy csomó dologra megtaníthatnak. Ezek az állítások, egy bizonyos fokig meg is állják a helyüket. Sajnos azonban ezek csak féligazságok! Akkor mik azok, amiken változtatni tudunk?

Ami ugyanaz marad, az a személyiségünk maradandó része.Az empátia, stratégiai gondolkodás, összpontosítás, szívósság, türelem, vagy épp a türelmetlenség, hogy „Mi lenne, ha…?” típusúak vagyunk-e, hogy „Miért?” típusúak vagyunk-e, hogy egyszerre sok dolgot szeretünk-e csinálni vagy inkább nagyobb feladatokon szeretünk túl lenni, szépen egymás után. Ezek a személyiségünk maradandó részei, amiket nem lehet megváltoztatni. A személyiségtesztek, mellesleg, pont ezekről a maradandó jellemzőinkről próbálnak visszajelzést adni. Ezek azok a dolgok, amik jelentősen nem változnak, sőt nagyon jó, hogy nem változnak, mert ettől vagyunk önmagunk. És az élet célja nem az, hogy ezeket legyőzzük, megváltoztassuk, átalakítsuk, hanem az, hogy ezeket kihasználjuk, előnyt kovácsoljunk belőlük.

Mi változtatható bennünk és mi nem?

 

2011-04-28

  • Az ember készségeit megváltoztathatjuk. Egy értékesítőnek megtaníthatjuk, hogyan mérjen fel egy leendő ügyfelet. Egy takarítónőnek megtaníthatjuk, hogyan takarítson ki tökéletesen egy szállodai szobát. Nekem megtaníthatja bárki, hogyan készítsek jó előadást. Készségeket lehet tanítani. Ez ugyan, nem feltétlenül jelenti azt, hogy jól is fogja csinálni, de bárkinek lehet új készségeket tanítani.
  • A nővérnek meg lehet tanítani, például, hogy egy bizonyos betegnek mekkora adag gyógyszert adjon. Az értékesítőnek meg lehet tanítani mindent a konkurensekről és a termékeikről. A tapasztalattal szerzett tudás is átadható, így az is tanítható például, hogy bizonyos vásárlók esetében nem a vevőnek kell megpróbálni valamit eladni, hanem az asszisztensének, mert igazából ő hozza a döntéseket. Valakinek a tudatosságát is meg lehet változtatni azzal kapcsolatban, hogy mások milyennek látják őt. Pl. ha valaki korábban ellenséges volt és tudatára ébred annak, hogy a környezete ellenségesnek látja, ezért pl. úgy dönt, hogy továbbra is határozott marad, csak a nyers modorát megpróbálja eredményesebben alkalmazni. Tehát feltétlenül meg lehet változtatni bárkinek az önismeretét, s bár egyeseknek nehezebben megy, mint másoknak, de kivitelezhető.
  • Az emberek értékrendjét is megváltoztathatjuk. Sokan vannak, akik azzal, hogy megváltoztatták az értékeiket, az életük lényegét is megváltoztatták. Az alkoholisták, akik pl. terápián vesznek részt, szembenéznek az életükkel és megváltoztatják az értékeiket. Nem lesznek ettől más emberek, ugyanazok maradnak, akit a családjuk és a barátaik ismernek, csak megváltoznak az értékeik. Természetesen, azzal is változnak az értékeink, ahogy felnövünk, és egyre érettebbek leszünk. Azok az értékek, hogy például meddig maradunk a buliban 18 éves korunkban, miket csinálunk a barátainkkal, mi fontos számunkra nem fognak megegyezni azokkal az értékekkel, amiket 40 éves korunkban képviselünk egy gyermekeink miatt átvirrasztott éjszaka után.