Gyakran hallom azt a bölcsességet, hogy "Úgy bánj másokkal, ahogy szeretnéd, hogy bánjanak veled." Ha egyszerűen akarnék fogalmazni, azt mondám, hogy ez egy komplett baromság! Miért kellene valaki mást ugyanúgy kezelni, ahogy szeretnénk, hogy velünk bánjanak? Ugyanazok az adottságaink, ugyanúgy látjuk a világot, ugyanaz fontos számunkra, ugyanolyan az értékrendünk? Kb. ezekben az esetekben lehetne igaz a mondás...
 

Épp az egyik ügyfelem 360 fokos értékelését elemeztük, amikor kifakadt:
 

- Ezzel én abszolút nem értek egyet! Kifejezetten tetszik és eredményesnek tartom, amikor felvesszük a kesztyűt és egyenesen egymás arcába mondjuk, amit gondolunk.

- Értem, csak ők nem te. - válszoltam így egyszerűen, arcba mondósan, ha már szereti. :)))

- Mi rossz van abban, ha nyíltan felvállalom a véleményem és  vitatkozni kezdünk? - kérdezte.

- Hmmm, hát te vagy az igazgató, és ők meg nem. Sokkal képzettebb vagy, tanultál érvelés- és tárgyalástechnikát, ők nem. Talán még az IQ-d is nagyobb. Az esélyük pont nulla arra, hogy ebben a játékban nyerni tudjanak. Inkább úgy döntenek, hogy nem játszanak. - mondtam.
- Ez az ő gyengéjük, mi közöm ehhez? Ilyen vagyok, fogadják el. - provokált tovább.
- Te, valami olyan érzésem van, mintha galambbal sakkoznék. A játék kellős közepébe landol, felborigatja a bábukat, összeszarja a táblát, majd közli, hogy nyertem. - mondtam neki, gondosan ügyelve az arcbamondó stílus fenntartására. :)) (Vette a lapot és egy kis mosollyal az arcán folytattuk a beszélgetést.)


Félreértés ne essék, nem az itt az üzenet, hogy vezetőként ne vállaljuk fel a véleményünket vagy ne vitatkozzunk. Pusztán érdemes figyelni arra, hogy vannak, akik nem olyan tökös gyerekek, hogy leordítsák a főnök haját, ha más a véleményük. Vannak, akik nem szeretnek olyan konfliktusokba belemenni, amiből már az elején látszik, hogy nem lehet jól kijönni belőle. Ettől még símán lehet igazuk. Szerencsére egyszerűen csökkenthető a vezetői pozícióval automatikusan együtt járó dominancia: bánj úgy másokkal, ahogy ők szeretnék, hogy bánjanak velük! Ha azt szeretnék, hogy hallgasd meg őket, akkor egyszerűen maradj csendben és figyelj arra, amit mondani szeretnének!

Hogyan ne váljunk idegesítően domináns vezetővé?

 

2016-01-19