Leülsz beszélgetni egy sikeres vezetővel, és 5 perc után már az jár a fejedben, hogy "vazze ez nagyon spíler". A 10. perc környékén világossá válik számodra, hogy sokkal okosabb, mint te. Hogyan coachold? Miben más egy ilyen coaching helyzet?


Először is tisztázzuk: sokan vannak, akik okosabbnak hiszik magukat a coachnál, és ezt látványosan demonstrálják is. Az ilyen emberek inkább magukat akarják meggyőzni, hogy milyen okosak, úgyhogy ne vedd magadra. Ez a cikk nem róluk szól...


Könnyű felismerni a valóban okos és intelligens, sikeres vezetőt:

  • túlteljesíti az elvárásokat és ezt nem elsősorban ő állítja, hanem a kollégái,
  • nem henceg, hanem elvan a saját okosságával,
  • rövid idő alatt képes kimozdítani a coachot a komfortzónájából.


Azért nehéz ilyen vezetővel együtt dolgozni, mert mi coachok, általában azt gondoljuk, hogy tudunk hozzátenni az emberhez. Hát itt nem feltétlenül. Ugyanakkor nem totál más a közös munka, de érdemes óvatosabban közelítened és finomhangolnod a megszokott módszereiden. Tapasztalatom szerint van néhány tipp, ami segíthet:

Hogyan coacholj olyan vezetőt, aki okosabb nálad?

 

2013-09-09

  • Adj többet annál, mint amit vár! Az ilyen vezető sokszor nem vár semmit, tisztában van az eredményeivel, úgyhogy igazából nincs szüksége semmire. Legalábbis innen fogtok indulni. Az első lépés kiderítened azt, hogy mi képez számára értéket. Pl.: kérdezd meg a találkozó végén, hogy mi volt számára a legértékesebb. Ha erre van válasz, akkor nem voltál olyan rossz. Akkor tudod túlteljesíteni az elvárásokat, amikor úgy érzi, hogy pontosan érted a szituációt, amiben van és kap tőled valami olyan inspirációt, amire korábban nem gondolt.
  • Több munkát fektess a megismerésébe, mint általában! Azt akarja, hogy értsd meg, mit és miért tett és tiszteld, amit elért. Azt javaslom, tedd meg neki ezt a szívességet és értsd meg pl., hogy miért tisztelik őt annyira, mit tett a cégért, mi motiválja őt a coachingban, miért téged választott. Ha tehetséges és sikeres vezetővel van dolgod, akkor feltehetően magasan ül a szervezetben (nem véletlen). Minél nagyobb beosztásban van, annál inkább számítanak neki az adatok. Bátran használj 360 fokos felmérést vagy figyeld meg munka közben vagy készíts interjúkat. Ne csak sok adatot gyűjts, hanem fordíts figyelmet az adatok mélységére is.
  • Kerüld a formalitásokat! Az okos vezetők lazák, ha túlöltözöd őket vagy túlzottan modoros vagy azzal azt demonstrálhatod, hogy bizony most emberére akadt. Ne légy túl dirket és ne légy terapeuta, valahogy e kettő közé lődd be magadat.
 
  • A megoldásra koncentrálj és ne analizálj! Az ilyen vezető nem igazán nyitja ki a lelki dobozt, nem túl nyitott a személyiségelemzésre és a hasonló szoftos dolgokra. Sok coach annyi kérdést tesz fel, hogy a végül már ő se tudja, hogy merre van az előre. Ezzel ugyan több adathoz juthatsz, de neki inkább arra van szüksége, hogy segíts strukturálni a gondolatait, hogy a számára legjobb megoldást válassza ki. Ne feledd, az okos ember tudja, hogy mit akar, 95%-ban tudja a választ a problémájára. Aligha a maradék 5%-ra van szüksége. Inkább abban segíts neki, hogy melyik válasz a legoptimálisabb! Az "egyetlen" típusú kérdések sokat segítenek, pl. "ha egyetlen dolgot vehetnél ki a mai találkozóból, mi lenne az?"
 
  • Ne akard lenyűgözni, vívd ki a tiszteletét! Te azért vagy értékes, amit te csinálsz, ő pedig azért, amit ő. Ha kioktat vagy visszavág, akkor mondd azt neki, hogy tudod milyen sok elismerést váltott már ki másokból, te abban tudsz segíteni, hogy még hatékonyabb legyen. Ha egy problémára nem tudod a választ, ne parázz, mondd ki bátran, hogy “nem tudom”. Hidd el, ez elég hiteles, főleg ha tényleg így van. Ha úgy érzed, hogy nincs hozzáadott értéked, minél előbb mondd meg neki. Ő már rég tudja, mire te észreveszed.
 
  • Építs bizalmat, ne magadat add el! Ne próbálj meg módszertanokat, johari-ablakokat meg sürgős-fontos mátrixokat bedobni. Előfordulhat, hogy előrébb tart az "Egymillió coaching tool" c. könyvben, mint te. Ne próbálj meg rávilágítani arra, hogy mit nem csinál jól, mert egy pillanat alatt az asztal másik oldalán fogsz ülni és frankón lecoachol. Legyél egyszerű és fogalmazd meg, hogy te miért szeretnél vele dolgozni, ugyanis a coaching partneri együttműködés, mindkét félnek akarnia kell. Kezdheted valahogy így: "Mivel valamiféle előrelépést kell tennünk egyezzünk meg az elején. Ha azt gondolod, hogy nincs hatásom rád, akkor szólj, ha azt gondolom, hogy nincs hatásod a szervezetre, akkor szólok."
 
  • Értsd meg az ellenállását! Mindenki meghallgatja, ad a véleményére, elismerik, dicsérik, ő kapja a legnagyobb bónuszt a cégnél és te azt kéred tőle, hogy változtasson ezen. Hát így első hallásra, nem hangzik valami jól. Próbáld meg úgy pozícionálni a coachingot, hogy azon lehetne dolgozni, hogy hogyan lépjen tovább, hogyan tudna még jobb lenni. Hívd fel a figyelmét arra, hogy előfordulhat, hogy ehhez fel kell adnia olyan dolgokat, amik eddig működtek számára, amik miatt eddig sikeres volt. A további fejlődéshez azonban változtatnia kell. Meg kell értetned vele, hogy ha nem változtat, akkor ez a maximum, amit elérhet, ezt fogja csinálni az karriere hátralévő részében. Az intelligens vezető érzi ezt, ezért nem okoz különösebb nehézséget elfogadnia.
  • Adhatsz tanácsot, csak segíts a megérteni a miértet! Nem feltétlenül értek egyet azzal, hogy a coach nem ad tanácsot, lehet, hogy épp a ő tudja a jó megoldást. Ha ez a helyzet van, akkor mindenképp úgy mondd meg a választ, hogy alternatívákat fogalmazol meg és segíts az hozzájuk vezető út feldolgozásában, megértésében. A tanácsadással mindenképp várd meg, amíg kiépül a bizalom köztetek, különben könnyen elriaszthatod. Sokkal nagyobb tiszteletet vívsz ki magadnak, ha figyelsz arra, hogy a legjobb pillanatban vagytok-e.
 
  • Te irányíts, ne őkNeked kell menedzselned az időt és a tartalmat. Legyél nagyon rugalmas, mert csak 1-2 dolog kelti fel az érdeklődését. Nagyra fog értékelni, ha minden meeting végén van konklúzó és következő lépés.