Mi történhetett?


Az egyik opció az, hogy a vezető elvette az emberek kedvét a munkától. Egy másik lehetséges verzió, hogy az emberek sokkal inkább érdeklődők voltak, mint elkötelezettek. Nem voltak elég szenvedélyesek ahhoz, hogy az út végéig kitartsanak. Fontos különbséget tenni az elkötelezettség és az érdeklődés között. Az elkötelezettség ugyanis tudatos választás; hit abban, hogy amit teszel elég fontos ahhoz, hogy az úton maradj.
 

Hogyan tudod segíteni a tudatos választást?
 

1. Írdd (írjátok) le, hogy mit szeretnél (szeretnétek) elérni!

Nem azért fontos leírni, mert sok amerikai bestseller ezt tanítja. Akkor lesz annyira tiszta és egyértelmű számodra a cél, hogy megvalósítható tervet tudj készíteni hozzá, amikor leírod. Az a tapasztalatom, hogy a pontatlan megfogalmazás, az egyértelműség hiánya a legnagyobb akadály abban, hogy az emberek elköteleződjenek.
 

2. Találj ki mérőszámokat!

Ha sikerült pontosan megfogalmazni a célt, akkor nagy valószínűséggel hozzá lehet rendelni néhány mutatót, mérőszámot, amiből tudni fogod, hogy elérted. Mint a Szamár a Shrekben: - Ott vagyunk már? Ha ez nehéznek bizonyulna, egyszerűen tedd fel magadnak azt a kérdést minden nap végén, hogy amit csináltál közelebb vitt vagy távolított a céltól? Nagyban segíti az elköteleződést, ha látod, hogy hol tartasz a megvalósításban.
 

3. Higgy magadban!

Nem mindenki hitt a FedEx sikerében (Fred Smith tanára a Yale-en pl. egyenesen lehúzta a dolgozatát a témában), nem mindenki osztotta a Google optimizmusát, nagyon kevesek gondolták, hogy a Zappos sikeresen ad el cipőkel az Interneten. Mégis volt egy maroknyi elkötelezett ember, akik a nehézségek ellenére sikerre vitték ezeket a projekteket, vállalkozásokat.

Nem minden projekt vezet ilyen sikersztorikhoz, de nem is ez a lényeg. Mindegy, hogy hol vagy, kinek dolgozol, hinned kell a benned rejlő potenciálban, ez a te felelősséged, a te választásod. Nem hagyhatod, hogy egy felkészületlen vezető letörje ezt.
 

4. Készülj fel rá, hogy nehezebb lesz, mint gondoltad!

Amikor új vállalkozásba kezdesz, vagy új a munkaköröd,
agy új projektet kapsz eleinte jól mennek a dolgok:
fejlődsz, sikereket érsz el. Ez az organikus fejlődés
szakasza. Aztán egy ponton nehézzé válik minden,
elveszted a fókuszt és csökken az elköteleződésed.
Seth Godin szerint ez a gödör mindig utadban áll
majd, amikor valami újba kezdesz. Ez a gödör
választja el a könnyű kezdést és a sikert.

Cservenyák Tamás arról ír a blogjában, hogy hiányzik az elkötelezettség a dolgozók 70%-ából. A post ügyesen világít rá a vezetők szerepére, érdemes elolvasni. Továbbfűzném a gondolatot abba az irányba, hogy mit tehet a munkavállaló, hogy elköteleződjön.

Tegyük fel egy pillanatra, hogy a vezetőnek sikerült pontosan megfogalmaznia a célokat és jól is kommunikálta azokat. Megnyerte a munkatársakat a projektnek, már látták magukat a célegyenesben, elégedetten mosolyogtak, hogy lenyűgöztek minden kételkedőt... De az idő folyamán történik valami az elkötleződéssel és elveszítik a fókuszt. Nagy reményekkel vágtak neki a feladatnak, de csak kicsit tudtak előrehaladni benne.

A célratörő emberek elkötlezettek a dolgaik mellett és hajlandók megfizetni a siker árát. Nem szállnak ki akkor, amikor a legnehezebb, egy picit tovább “feszítik a húrt”, mint a többség. Tudod, mindenki a győzelemről álmodik, de a bajnok felkel és elmegy edzeni. ;))))

Hogyan tudsz javítani az elköteleződésen?

 

2013-09-30