Ez a konverzió sajnos nem megy az osztályteremben, de még egy bestseller végignyálazása után sem. Elolvashatsz pár könyvet, járhatsz órákra, de a gyakorlás tesz majd igazi mesterré. Ráadásul nem is minden tehetséges vezető tudja beépíteni a szerzett tapasztalatokat. Több, mint 10 éve dolgozom vezetőkkel és biztosan állítom, hogy a lényeg a konverzió. A legtöbb cég épp ezt a legfontosabb elemet hagyja figyelmen kívül.
Nem sok értelme van ugyanis időt és energiát fektetni abba, hogy megtaníts valakit táncolni, akinek nincs ritmusérzéke. Érdemes olyannal kezdeni, akinek van valamilyen öröklött tehetsége és hajlandó azt fejleszteni. 
 

Megtaníthatsz egy tehenet fára mászni, de jobb, ha egy mókussal kezded. :)))


Hogyan kezd a vezetőfejlesztést?
 

  1. Keress olyan embert, akiben látod a vezetés jeleit. Értsd meg, hogy miben tehetséges, milyen üzleti környezetben mozog komfortosan. Jól megérti magát az ügyfelekkel? Kisebb vagy nagyobb csapatok vezetésére alkalmas? Átalakítja úgy a saját munkakörét, ahogy az az üzletnek a legjobb vagy inkább azt csinálja, amit mondanak neki? Képes nyomást gyakorolni a főnökére? Elgondolkodtatja?
  2. Ne arról fantáziálj, hogy mire lehet képes, azokra a képességekre építs, amik már megvannak benne. Bátorítsd, hogy újabb tapasztalatokat szerezzen abban, amiben már most elég jó.
  3. Vállald fel annak a kockázatát, hogy olyan feladatkörbe teszed, ami eggyel összetettebb, mint a korábbi feladata.
  4. Jelezz vissza neki, hogy tudja hol tart és jó-e az irány. Ne arról beszélj, hogy ki mit mondott róla, ki hogyan látja a fejlődését. A döntéseinek eredményeit és hatását értékeljétek.
  5. Így egyúttal példát mutatsz neki, hogy a vezető egyik legfontosabb feladata az, hogy újabb vezetőket fedezzen fel a cég számára.

Miben jobb ez a mai gyakorlatnál?

A legtöbb cég ezt ma úgy csinálja, hogy a vállalati ranglétrán léptetgeti előre a delikvenseket, de ez nem készíti fel őket a vezetés összetettebb helyzeteire. Tolják őket előre, amíg elérik a saját inkompetencia szinjtüket, aztán végül kirúgják.
Ha a vezetőben meglévő tehetségre építesz, sokkal gyorsabban fejlődik, mintha azokat fejlesztgeted benne, ami szerinted hiányzik. Ha az egyes szituációkban meghozott döntéseinek eredményét értékeled, biztosan el tudod dönteni, hogy valóban fejlődött-e vagy csak azt hiszed. Ha módszeresen csinálod, lesz egy jól működő rendszered arra az esetre, ha egy vezetőt elő szeretnél léptetni vagy épp elhagyja a céget.

Sokan összekapirgálnak eszközöket és technikákat vagy ötleteket merítenek egy könyvből vagy tréningből, és itt pontot is tesznek a dolog végére, visszaülnek az íróasztaluk mögé és pár hét múlva már el is felejtik az egészet.

Sajnos azonban bármilyen jók is a tanácsok, nem mész túl sokra, ha a vezetésben nem igazán vagy tehetséges. Ha viszont tehetséges vagy, azt javaslom, hogy ne hallgass a HR-esekre, a tréningek nem igazán fognak jobb vezetővé tenni. A képességeidet a való világban, a mindennapi üzleti környezetedben fejleszd tovább, ott gyakorolj. Az egész vezetőfejlesztés kulcsa ugyanis a konverzió: hogyan tudod és a szerzett tapasztalatokat beépíteni a vezetői szituációkba és ezáltal hogyan tudsz jobb döntéseket hozni.

Hogyan tanítsd a vezetőidet?

 

2011-06-20