Az életben, úgy mint a golfban, nem minden rossznak vagy te az okozója. De ha valami rossz történik veled, a következő lépés a tied! Kicsi a kockázata annak, ha a körülményeket hibáztatod és elfogadod az áldozat szerepét, de abszolút fatális útja a menedzsmentnek. :) Sokkal célravezetőbb, ha felvállalod a továbblépéssel járó  felelősséget. Ennek az a kulcsa, hogy elkezded iránytani a gondolataidat, a tetteidet és a reakcióidat. Csak te tudsz felelősséget vállalni ezekért, más nem. És ha megtetted, akkor a tied, és neked kell megtartani. Csak így tudod megteremteni a saját jövődet. Az a jó hír, hogy mindez a te döntésed, csak a te választásodon múlik. Általában nincs határa az alternatíváknak, hacsak te magad nem állítasz fel korlátokat.

Mindegy, hogy a munkádról vagy a magánéletedről van szó, mindig vannak alternatívák. Azt javaslom, válaszd azt, hogy meglátod őket! A kihívás ugyanis az, hogy le tudd venni a szemellenzőt és megtaláld azokat a lehetőségeket, amik sikeressé tesznek.

Ha rosszul oldasz meg egy helyzetet, akkor a probléma visszajön és még nagyobb zűrt okoz. És akkor megoldhatod jól!
 

Senki nem tud áldozattá tenni, hacsak te nem vállalod önként ezt a szerepet.

Biztosan voltál már olyan helyzetben, amikor azt mondtad, de legalább gondoltad, hogy "az a nemtörődöm kis szemét hogy kitolt velem." Azon csodálkoztál, hogy lehet valaki ennyire felelőtlen. És miért épp neked van akkora peched, hogy veled történik ilyen? Jó sokáig ezen morfondíroztál, és közben egy helyben topogtál... Bocs, de van még egy rossz hírem számodra!

Nem vagyok kimondott golfrajongó, annyit értettem meg a sportból, hogy a cél az, hogy a labdát beleüsd egy viszonylag irreális körülmények között megbúvó lyukba. Tegyük fel, hogy kiválasztottad a megfelelő űtőt, felvetted az egyik legfurcsább, ámde tökéletes testhelyzetet, bemérted a távot és pont úgy találtad el a labdát, ahogy szeretted volna. A többiek már szönyülködnek, hogy ez bizony bitang jó ütés.
És ekkor, a labda irányt változtat egy fűcsomón a lyuk előtt, mert Pista, a fűnyíróember, előző este kegyetlen berugást rendezett a Barcelona - Real Madrid meccs hazai győzelmének emlékére és bizony slendriánul nyírta le a füvet. Két választásod van:

  • Tesco-s jégcsapretek Pista hátuljába és a szervezőkkel vitatkozol a mostoha körülményekről,
  • elfogadod a szituációt és kitalálod a következő lépést.

Az a különbség a középszerű és a kiváló golfozók között, hogy hogyan reagálnak azokra a dolgokra, amik velük történnek. Én úgy láttam, az nyeri a bajnokságot, aki képes felülemelkedni az unfair és a váratlan helyzeteken.

Ne legyél áldozat!

 

2011-05-26