Számomra is meglepő, de tényleg úgy van, ha lecseszed az embereidet, javul a teljesítményük. Egy tréningen épp a készségfejlesztés egyik fontos eszközéről beszélgettünk: a dicséretről.

Az egyik résztvevő udvariasan "érdekesnek" értékelte a beszélgetést, de baromira nem tudott egyetérteni vele. Az ő tapasztalata ugyanis az volt, hogy amikor megdicsérte az alkalmazottait, a kiváló teljesítményükért, a következő alkalommal, amikor ugyanazt a feladatot csinálták, rosszabbul teljesítettek. Ugyanakkor, „ha leordítottam a haját, amikor rosszul végezte a munkáját, általában következőre jobban ment neki”. Ezért hevesen tiltakozott, hogy a jutalmazás hatékony lenne, a büntetés meg nem, mert szerinte ennek éppen az ellenkezője igaz.

 

Az említett vezető óvatosan duhajkodott az elismerésekkel és akkor osztogatott dicséreteket, amikor a teljesítmény messze az átlag feletti volt. Az ilyen kiemelkedő esetben a beosztottnak valószínűleg nagy adag szerencséje is volt, így valószínűsíthető, hogy a következő alkalommal romlani fog a teljesítménye, függetlenül attól, hogy megdicsérte-e vagy sem (mert nem lehet mindig szerencséje). Hasonlóképpen, ha olyankor ordibált vele, amikor nagyon rosszul teljesített, akkor a teljesítménye javult volna akkor is, he történetesen nem ordítja le a haját.

Vezetőnk abban tévedett nagyot, hogy ok-okozati összefüggést társított egy véletlenszerű, esetleges folyamat fluktuációjához.

 

Mit lehet tenni akkor?

Tapasztalatom szerint, a javuló teljesítményt jutalmazni sokkal hatékonyabb, mint büntetni a hibákért. Emellett az a lényeg, hogy ne a kiugró szélsőségeket jutalmazd vagy büntesd, hanem a tendenciát. A tendencia "értékelésekor" ugyanis kevesebb a szerencsefaktor és relevánsabb visszajelzést tudsz adni a valós teljesítményre.

Igaz ez a megfigyelés a magánéletre is: mivel hajlamosak vagyunk kedvesek lenni másokkal, amikor a viselkedésük kedvünkre való és undokok lenni hozzájuk, amikor nem, statisztikai alapon büntetést kapunk kedvességünkért, az undokságunkért pedig jutalmat. Érdekes, nem?

A lecseszés javítja a teljesítményt

 

2013-11-07

Ha megállsz egy pillantra az olvasással, biztosan te is fel tudsz idézni hasonló példákat. (Nekem is vannak ilyenek...)

Az a helyzet, hogy emberünknek igaza van, egyúttal baromi nagyot téved!

Símán elhiszem neki, hogy azokban az esetekben, amikor egy kiváló teljesítményt megdicsért, azt nagy valószínűséggel rosszabb követte, a büntetéseket pedig jellemzően javulás. Ugyanakkor azt gondolom, hogy a levont következtetés teljesen rossz. Ezt a jelenséget regressziónak hívják, amit jelen esetben a teljesítmény véletlenszerű kilengései okoznak.