A munkavállaló szemszögéből nézve feltehetjük a kérdést úgy is, hogy "egyértelmű-e számomra, hogy miért dolgozom, miért kapom a fizetésem, hogyan tudok hozzájárulni a cég céljaihoz?"

Biztosan hallotál már a SMART célokról... Nagyon jó, mert most nem erről fogok írni! :) A biztonság kedvéért SMART = Specifikus / Mérhető / Attraktív / Releváns / Tervezhető, időben behatárolható.


Ez kis erőfeszítéssel is felfogható, ugyanakkor az már picit nehezebb kérdés, hogy mégis honnan tudom eldönteni, hogy jó minőségű volt-e a célkitűzés. Összeszedtem pár tippet, ami segíthet, hogy motiváló célokat tűzz ki.

  1. Mindenekelőtt kérdezd meg a beosztottad, hogy neki milyen céljai vannak. Előfordulhat, hogy mond olyat is, amit hasznosítani tudnál. :)) A saját céljáért valószínüleg jobban fog teperni, mint a tiedért.
  2. Fontoljátok meg, hogy a cél tisztán láthatóan, egyértelműen hozzátesz-e az üzleti célkitűzésekhez. Értitek-e mindketten, hogy melyik üzleti vagy területi mutató(k)ra lesz hatással. Ha nem egyértelmű, akkor helyette azt fogalmazzátok meg, hogy mi fog másképp működni, ha a beosztottad eléri a célt.
  3. Gondold át, hogy a lécet eggyel magasabbra tettétek-e, mint az elmúlt időszakban.
  4. Egyszerre ne legyen több 2-3 célnál. Ha túl sok célt tűztök ki, ugyanaz lesz az eredmény, mintha nem tűztetek volna ki egyet sem. 
  5. A cél az eredményt (Mit) definiálja, ne a folymatot. Másképp szólva a cél ne tartalmazza a hogyant. Ne olyan feladat legyen, ami a munkakör alapelvárásai között szerepel (pl. érkezz pontosan minden reggel) és ne is egy folyamat betartásáról (pl. policy-k köbvetése) szóljon.
  6. Az időtartamot érdemes rövidebbre (pl. negyedévre) választani vagy a nagy bazifaszás célt lebontani kisebb célokra és gyakrabban finomhangolni a személyes találkozókon. Ha évente egyszer tűztök ki célokat előfordulhat, hogy az év végén már egyikőtök se emlékszik, hogy pontosan miért is volt fontos az év elején. 
  7. A cél legyen összhangban a cég / szervezet céljaival. Érdemes a célkitűzést a hierarchiában fentről lefelé elvégezni, hogy a mindenki lássa, hogy a kis nyomi célja hogyan járul hozzá az összteljesítményhez.
  8. Olyan célt tűzzetek ki, ami a beosztottat az erősségei használatában fejleszti a megvalósítás során. Nincs értelme olyan célnak, ami egy gyengeség javítgatására buzdítja a munkavállalót. Csak a morálját rombolja és biztosan nem fogja szeretni a feladatot.

Szinte mindenhol megfogalmaznak célokat a kollégák számára. A célok minősége ugyanakkor a sz@rtól a palacsintáig skálán erősen ingadozik, pedig a jó célkitűzés a teljesítménymenedzsment hatékony eszköze. Ha jól csinálod javítja a munkavállaló elköteleződését és a morált, növeli a produktivitást.

8 tipp a célkitűzéshez

 

2013-11-22

A vezető egyik legfontosabb feladata az, hogy a beosztottait segítse a megfelelő célok kitűzésében, a megvalósítás során pedig coaching szemlélettel támogassa. Érdemes gyakran beszélgetni a célokról, hogy ne decemberben lepődjetek meg azon, hogy tulajdonképpen az évet akár ki is dobhatjátok az ablakon.