Nőnap lévén, arra gondoltam, összegyűjtöm a leggyakoribb mítoszokat, amiket a nők munkájáról, a női vezetőkről gondolunk. Meg fogsz lepődni, hogy a saját feltevéseinkben sokszor tévedünk.
 

1. A jobb munka- és kereseti lehetőségek hatására a nők boldogabbak és jobban ki tudnak teljesedni.
Sajnos épp az ellenkezője igaz. 1.3 millió férfit és nőt felölelő kutatás alapján a nők ma boldogtalanabbak a 40 évvel ezelőtti adatokhoz képest és a férfiakhoz képest is.

A kutatók az egyik lehetséges magyarázatot a választási lehetőségek számának növekedésében látják. A nők mára egyre több lehetőség közül választhatnak és mindegyikben meg kell felelniük bizonyos elvárásoknak. A szabadságérzetnek hízelgő a sok lehetőség, ugyanakkor hogyan lehet "büntetlenül" választani? Megvalósítsam az álmaimat most vagy előbb tegyek félre? Jobb lenne kisebb felelősségel járó munkakört választani és több időt fordítani a családra? Otthon maradjak a gyerekkel vagy fogadjak babysittert? Megválaszoljam még ezt az emailt vagy előbb segítsek a gyereknek a házi feladatban? Gondozzam én a beteg testvéremet vagy inkább dolgozzak, hogy meg tudjak fizetni egy nővért? És így tovább a végtelenségig. Ennyi minden közül hogyan lehet kiválasztani, hogy melyik döntés bizonyul majd jónak? Hogyan érezheti így biztonságban magát egy nő? A több lehetőség nem mutat korrelációt a boldogsággal, sőt a több választás stresszesebbé teszi a nőket és megnehezíti az életüket. Cservenyák Tamástól tanultam, ha valamire igent mondasz, akkor valami másra automatikusan nemet. :)

 

Az egyes kutatásokról itt olvashatsz bővebben:

1. B. Stevenson and J. Wolfers, The Paradox of Declining Female Happiness, Philadelphia: University of Pennsylvania, working paper, 2007.
2. U.S. Labor Dept., Bureau of Labor Statistics, Employment and Earnings, 2007 Annual Averages and the Monthly Labor Review (Nov. 9, 2008).
3. Ellen Galinsky, Kerstin Aumann, and James P. Bond, Times Are Changing: Gender and Generation at Work and at Home; Families & Work Institutes, The 2008 National Study of the Changing Workforce.
4. Gallup Poll: "If you were taking a new job and had your choice of a boss, would you prefer to work for a man or a woman?" (Aug. 7-10, 2006) N=1,007 adults nationwide. MoE ± 3 (for all adults) (accessed on Nov. 23, 2008).
5. R.J. Evenson and R. Simon, Clarifying the Relationship Between Parenthood and Depression," Journal of Health & Social Behavior, vol. 46 (2005): 341-58.
6. J. Coleman and S. Coontz, eds. "What Do Children Want from Their Working Parents? Unconventional Wisdom: A Survey of Research and Clinical Findings." Prepared for the Council on Contemporary Families' 10th Anniversary Conference at the University of Chicago (accessed on Dec. 4, 2008).
7. R. Moroney, "Men and Women Are Equally Bad at Multitasking," (Mar. 7, 2007, The Wall Street Journal (accessed on Jan. 13, 2009); Hewlett Packard, "Abuse of technology can reduce U.K. workers intelligence," (accessed on Jan. 13, 2009).
8. "Exactly how much housework does a husband create?" (University of Michigan News Service, Apr. 3, 2008) (accessed on Jan. 28, 2009).

8 súlyos tévedés a nők munkájáról

 

2014-03-08

2. A nők a munkahelyi hierarchiában alacsonyabb szintű pozíciókat töltenek be.
Valójában a nők 37%-a vezető beosztásban dolgozik, míg a férfiaknál 31% ez az arány.

3. A családban a férfi a kenyérkereső, a nő feladata, hogy biztosítsa a nyugodt hátteret.
Egy 1977-ben végzett felmérés alapján a férfiak 74%-a értett egyet ezzel az állítással, ma mindössze 42% (a nők 39%-a ért egyet ezzel).
A nők számára a házimunka jelentős stresszforrás. Pontosabban szólva az, hogy ők csinálják, a férfiak pedig nem. Még pontosabban fogalmazva, nem arról van szó, hogy a férfiak ne vennék ki a részüket a házimunkából, csak nem annyit, amennyit a nő. A pasik könnyen enyhíthetnek ezen a stresszen, ugyanis semmi olyasmi nincs a DNS-ükbe kódolva, ami blokkolná a házimunkában való fair részvállalást. A kutatás alapján az elmúlt 40 évben a férfiak 3-szor több időt töltenek a gyerekekkel és kétszer annyi házimunkát végeznek. Tudom, hogy ez még így is elmarad attól, amit egy nő végez, de statisztikai nyelven szólva a trend azért jó. :)

4. A nők női főnöknek szeretnek dolgozni.
A nők kb. 40%-a férfi főnöknek szeret dolgozni, mindössze 26% preferálja a női főnököt.

5. Az anyaság boldogabbá teszi a nőket.
A felmérések azt mutatják, hogy az anyák stresszesebbek és kevésbé boldogok azokohoz a házas nőkhöz képest, akiknek nincs gyerekük.

6. A gyerek több időt igényel az édesanyjától.
A gyerekek szerint meg nem. Több, mint 1000 8-17 éves gyermeket kérdeztek meg arról, hogy mit szeretnének az anyjuktól és mindössze 10%-uk válaszolta, hogy több időt. Több, mint egyharmaduk azt mondta, hogy "szeretné kevésbé stresszesnek és fáradtnak" látni az édesanyját.

7. A nők, szemben a férfiakkal, több dolgot tudnak egyszerre csinálni.
A nők nem jobbak ebben a férfiaknál. Lehet, hogy láttál vagy hallottál olyat, amikor egy nő sütit süt és excel táblázatot búj, miközben elindít egy mosást, mialatt a barátnőjével beszél a telefonon. Néhány nő valóban képes erre. A kutatások szerint azonban, ha két dolgot párhuzamosan, kiváló minőségben tudsz végezni anélkül, hogy stresszesebbé válnál közben, akkor a kisebbséghez tartozol. :)

Az emberi agyat nem multitaskingra tervezték. Tudhatsz egyszerre több feladatot is végezni, csak nem tudod mindegyiket jól csinálni. Az agyunk igazából nem egyszerre végez feladatokat, hanem kapcsolgat közöttük, csak elég gyorsan csinálja ahhoz, hogy párhuzamosnak tűnjön. Így tehát arra használjuk az energiánkat, hogy arra koncentráljunk, hogy épp koncentrálunk annak a kárára, hogy valamire koncentrálnánk egyáltalán. Vágod?

8. A nők kevesebbet keresnek a férfiaknál.
Baracskai Zoltántól tanultam, hogy a kutatásokkal óvatosan kell bánni. A felmérések szerint a nők valóban kevesebbet keresnek a férfiaknál, csakhogy a különbség oka többnyire a tapasztalatban lévő különbség és nem maga a nem. A nők ugyanis jelentős időre megszakítják a karrierjüket (gyerekek), aminek következtében egyszerűen csak tapasztalatlanabbak lesznek a folyamatosan dolgozó férfiakhoz képest.

Az üzleti világot többnyire férfiak építették férfiak számára, és egy lineáris világ lett belőle. Beleteszel időt, energiát, előre lépsz a ranglétrán, még több időt és energiát teszel bele, még magasabbra mászol. Ez a lináris karrier nem működik valami jól a nők számára, így amikor a "mászás" értelmét veszti, gyakran leugranak a létráról és más dolog után néznek. Szerencsére mára több nagyvállalat a létramodell helyett ún. "szervezeti rács" modellt kínál, ami sokkal vonzóbb a tehetséges nők számára.