Pedig van rá pozitív példád: van egy jó autószerelőd? Fogorvosod? Voltál egy jó étteremben? Őket simán ajánlod másoknak, nem? Őket felvállalod, de cég szállítóit nem? Hol ebben a logika?

Én pl. büszke vagyok a közösségi média tanácsadómra, az IT szolgáltatómra, az online kommunikciós tanácsadómra stb. Szeretek velük dolgozni, jó szállítóim és valószínűleg jó ügyfelük vagyok. Persze, hogy felvállalom őket és jó szívvel ajánlom. Mellettük voksoltam, nincs okom titkot csinálni belőle. Szerintem érdemes átgondolni ebből a szempontból is. :))

Küldtél már ajánlatot ügyfélnek, vettél már részt tenderen vagy pályázaton? Megfigyelted már, hogy mi történik, ha esetleg nem téged választottak? Elég furcsa...
Biztosan kértek már tőled - és persze a versenytársaidtól is - ajánatot egy termékre vagy szolgáltatásra. Az ügyfél meghozta a döntését, nem téged választottak. Ez eddig rendben is lenne, de mi történt ezután?

Tippelem, arra se méltattak, hogy közöljék veled, hogy nem te nyertél. A Miami helyszínelőktől ellesett oknyomozó munkával kiderítetted, hogy másé lett a meló. Mivel kicsi ez a magyar piac, mindenki ismer mindenkit, úgy gondoltad, hogy megkérded, ki nyert. Itt kezdődnek a bonyodalmak, mert a legkülönfélébb kitérő válaszokat kaptad:
 

  • Az ereggyafenébe lerázós: Sajnos nem áll módunkban felvilágosítást adni.
  • szupertitkos-kémügynökös: Ez bizalmas információ.
  • sunnyogós-sohavisszanemhívós-messzirőltelibeszarós: Megkérdezem a főnököm.


Nem tudom, pontosan mi állhat ezeknek a válaszoknak a hátterében... Mégis kinek és miféle valós kárt tudna okozni ez az információ?  Milyen hiedelmek, félelmek vannak a háttérben?
Szeretném ezt a problémakört egy másik szemszögből megvilágítani:
Úgy döntöttél (vagy döntöttetek), hogy az előzetes információk alapján megbízol egy szállítóban. Őt tartod a legalkalmasabbnak a feladat elvégzésére. Miért nem vállalod fel a döntésed? Mitől (kitől) félsz? Már úgyis döntöttél, nincs mit tenni, ráadásul egy héten belül úgyis mindenki tudni fogja, kit választottál.
Miért nem vagy büszke a választásaidra? Miért nem vagy büszke a szállítódra? Ha nem vagy büszke rá, akkor miért őt választottad? Miért akarsz olyannal együtt dolgozni, akit nem vállalsz fel? Ha pedig büszke vagy, akkor miért titkolod?

Miért dolgozol olyannal, akit nem vállalsz fel?

 

2012-06-26