Az emberek a cég legnagyobb értékei - ez folyik mindenhonnan. Szerintem ez a legfurcsább mondat manapság az üzletben. Senki nem tudja, honnan ered, ki mondta, mégis minden CEO ezt vallja. Végülis szép dolog pár szentimentális szót belepakolni egy beszédbe. Úgy tűnhet, mintha a vezető érzékeny, emberi lenne. Szerintem ez egyszerűen vicc.


Pár napja beszélgettem erről egy vezetővel. Épp ott tartottunk a diskurzusban, hogy a vállalaton belül milyen nagy szórást mutat az alkalmazottak elkötelezettsége és a csapatok teljesítménye. Vannak náluk nagyon elkötelezett emberek és kutyaütők is.

- "Robi, ennek nincs jelentősége, mert a világ minden vállalatánál így van." - mondta.

Be kellett látnom, igaza van. Nem szokatlan, hogy a cégek nem sokat adnak az elkötelezettségre. Vagy ha adnának, nem nagyon találják el, hogy mit is kellene csinálni valójában.

- "Hmm... Igazad van." - válaszoltam.

- "Mi van, ha úgy fogalmaznék, hogy nálad vannak a legprofitábilisabb csapatok, akikkel valaha találkoztam és pár lúzer ezt a profitot kiveszi a kasszából? Akkor is azt mondanád, hogy nincs jelentősége, mert a piac többi cégénél is így van?" - kérdeztem.

- " Oké, vettem." - mondta.


Ebből annyi tanulságot szűrtem le, hogy reménytelen egy vezetővel emberekről beszélni. Emberek = számok. Azért a jó hír ebben az, hogy a zsetonnal mindig lehet érvelni...

A vezető a számokból ért

 

2011-05-09