Egyik leggyakrabb tévedés a sikeres cégekkel kapcsolatban

 

2016-02-22

Izgatottan várom a holnapot... Egyik ügyfelemnek ezt próbálom majd elmagyarázni:
 
Ritkán látom azt, hogy az intelligencia, az iparág vagy a piaci verseny ismeretének hiánya lenne a legnagyobb probléma a cégekben. Több, mint 10 éves változásmenedzseri pályafutásom alatt még egyetlen ügyfelem sem ébresztette bennem azt a gondolatot, hogy bakker „ezek totál fogalmatlanok az üzletükkel kapcsolatban”. Tényleg nem.
Vannak persze problémáik, de ezek nem a döntéshozatallal, a hozzáértéssel vagy a stratégiával kapcsolatosak. Ami igazán hiányzik az az egészséges szervezeti működés. Nem az a kérdés fontos, hogy mennyire okosak, innovatívak, hanem az, hogy mennyire működnek egészségesen.
 
Gondolj bele: ha otthagyod a céget, nem azt mondod, hogy tiplizek, mert a menedzsment nem tudja, hogy kell sikerre vinni ezt a bizniszt. Sokkal inkább jut eszedbe az, hogy a kultúra ebben a szervezetben annyira egészségtelen, hogy nem valószínű, hogy így hosszú távon sikeresek tudnak maradni.
 
Nem azt akarom mondani, hogy nem kell okosnak, intelligensnek lenni. De ha valaki satuba szorítaná a "családi ékszert", és azt kérdezné, hogy az intelligenciát vagy az egészséget tegye a fókuszba, habozás nélkül azt mondanám, hogy az egészségé az első hely.
 
Számtalan tanulmány erősít rá arra, hogy az egészséges szervezetek idővel okosabbak, intelligensebbek is lesznek. Azért, mert az emberek, a vezetőkkel kezdve, bátran tanulnak egymástól, könnyen azonosítják be a kritikus helyzeteket, és gyorsabban állnak talpra a hibáikból. Ha a belpolitika és a zavaros működés nem gátja a mindennapi munkavégzésnek, akkor sokkal gyorsabban születnek döntések vagy megoldások. Ráadásul a vezetők egyúttal olyan környezetet teremtenek, melyben a kollégáik is hasonlóképp viselkednek.

Miért hallani erről ritkán?
 
Alapvetően 3 okot említenék:
 

  • Ha egy cég sikereket ér el, arról írnak az újságok, hogy micsoda zseniálisak, képzettek és szuperkreatívak a vezetői. Ha viszont tönkremegy, akkor pedig arról szól az írás, hogy hogy lehetett ennyire béna a menedzsment, hogy nézhették be ennyire a piacot, miért voltak ennyire töketlenek.

 

Egészségesen működő szervezetekről nem annyira szexi írni. Melyik újság tűzné a címlapjára egy Kft. szerény vezetőjét, aki a közepes méretű cégét fegyelmezetten, józan ésszel és következetesen vezeti? Genyó unalmas egy sztori, az biztos. Ennél sokkal izgalmasabb, hogy egy huszonévesekből álló társaság forradalmian új technológiával égeti széjjel a világot (aztán pár év múlva a befektetők pénzét, utána esetleg magukat is).

 

  • Azért sem túl populáris a téma, mert nehéz mérni, hogy mennyire működik egészségesen egy szervezet, illetve, hogy ennek milyen hatása van az eredményekre. Ettől még nem lesz kevésbé fontos, csak nehezebb írni róla, nehezebb mögétenni a matekot.


A sikereknek és a kudarcoknak kisebb mértékben van közük a nagyszerű vagy a totálhülye gondolkodásmódhoz. Nagyobb részben múlnak azon, hogy milyen szervezeti kultúrát sikerül építeni. Valahogy így írnám le:

 

Fenntartható siker = egészség x intelligencia

 

  • A harmadik ok, ami miatt ritkán beszélnek erről az, hogy semmi új nincs benne. Szimplán az alapvető dolgokat kell jól csinálni: leadership, csapatmunka, teljesítménymenedzsment, kultúra, stratégia, meetingek. Ezekről már sokan írtak, sokszor. Ennek ellenére a legtöbb helyen még mindig komoly problémát jelentenek.

 
Nem könnyű téma belátom, de hátha sikerül átvinni a fenti egyenletet...