Néhány nappal ezelőtt együtt ebédeltem, egy ismerősömmel, aki egy nagy cég HR osztályán dolgozik. Meséli, hogy volt már náluk lovakkal tanulás és másféle animál örömszerzés, kifestettek már vagy 200 óvodát, végigjárták Magyarország legtöbb tréningcégének "csodavezető leszel", vagy valami ekvivalens ígérettel kecsegtető kurzusát, de csak nem akart az a kis köcsög vezetői mentalitás változni.
 
A beszélgetés során megállapítottuk, hogy nem csak a vezetőfejlesztéssel van ez így:
 

  • a párkapcsolati tanácsadás ötből egy esetben jó, ha működik (1),
  • laza 85%-unknak volt már olyan főnöke, akik megpróbáltak változtatni rajtunk, hogy jobb teljesítményt nyújtsunk, de nem sikerült nekik (2),
  • 98%-unk nem tudja tartani magát ahhoz az elhatározáshoz, hogy változzon (3),
  • húsz túlsúlyos diétázóból mindössze 1 képes lefogyni és egy évig megtartani a súlyát (4). 

 

Pedig hát járunk különböző képzésekre, megtanácsadatjuk magunkat frankón, kiguglizunk valami főokosságot és lesz is szuper elképzelésük arra, hogy változtassunk. El is szánjuk rá magukat. Egy ideig még jól is működik. Végül aztán nem állja ki az idő próbáját...

A legfontosabb dolog, amire szükséged van ahhoz, hogy változtass

 

2016-05-16

A Stanford Egyetem kutatói is erre a kérdésre keresték választ (5), amikor megvizsgálták a 4 legnépszerűbb fogyókúra-programot Amerikában, hogy kiderítsék melyik működik és melyik nem. Ezt találták:

 







A legtöbb ember azért hasal el a változtatás útján, azért nem éri el a kitűzött célt, mert sokat tájékozódik, ötletel, újratervez, csak épp nem csinálja elég kitartóan. Nem érti meg, sokadszorra sem, hogy tréning, képzés vagy tanácsadás hatására bekövetkező változás kimerül abban, hogy tudatosul, amit eddig se csináltunk.

(1) John M. Gottman & Nan Silver, The Seven Principles for Making Marriage Work (New York: Three Rivers Press, 1999, 10.)
(2) Change Anything Labs, Lake Wobegon as Work Survey (February 2010)
(3) Change Anything Labs, Infulencing Behavior Change Survey (October 2007)
(4) Julie Rawe, Science of Appetite: Fat Chance (Time)
(5) Christopher D. Gardner, Alexandre Kiazand, Sofiya Alhassan, Soowon Kim, Randall S. Stafford, Raymond R. Balise, Helena C. Kraemer, Abby C. King, Comaprison of the Atkins, Zone, Ornish and LEARN Diets for Change in Weight and Related Risk Factors among Overweight Premenopausal Women: The A to Z Weight Loss Study: A Randomized Trial (Journal of the American Medical Association 297, no. 9. (2007): 969-977)

A HR-es ismerősöm így foglalta össze, hogy mi kell ahhoz, hogy ne csak elkezdjen változni a vezető, hanem végig is csinálja:
 

  • a tervüket, a módszert saját maguk alkothassák meg,
  • lépésről-lépésre haladjanak, ne akarjanak nagyot ugrani,
  • kövessék nyomon a saját fejlődésüket. 


Amikor tavaly bevezettük náluk a Managementor Applikációt, épp ezt a három dolgot helyeztük a fókuszba. Egy téma rövid áttekintése után ad néhány tippet, hogy mit próbálhatnál ki, de rád bízza, hogy milyen vállalást teszel, hiszen a lényeg az, hogy a tiéd legyen. Az a fontos, hogy neked működjön! Miután beállítottad magadnak amit meg szeretnél csinálni a többit nyugodtan rábízhatod az appra, ugyanis elvégzi helyetted a nyomon követést.
 
Miután bevezetették a Managementor Applikációt a vezetőik számára, egyszerre... Pont semmi nem változott... :)))) És ez azért van így, mert az időjáráson kívül semmi sem változik hirtelen!
 
Ugyanakkor a vezetőfejlesztő applikáció HÁROMSZOR akkora népszerűségnek örvend a vezetők körében, mint bármely korábbi tréningprogram!!!
 
A fairplay szellemében szólva, persze nem kell, hogy feltétlenül a mi appunkat használd, az a lényeg, hogy valamilyen módon kövesd nyomon a változást!